Styling Windows 8.1

Door WoutervOorschot op maandag 24 maart 2014 19:37 - Reacties (16)
Categorie: Windows 8, Views: 4.846

Zoals misschien wel te zien is aan mijn tweakers-avatar gebruik ik Windows 8.1(op een 24" desktop zonder touch, en ja de modern ui werkt gewoon handig).
De desktopomgeving gebruik ik toch het meeste op mijn pc(nogal logisch, Visual Studio, Office, Ķtorrent en wat al niet meer). Ik vind echter dat de desktop er niet echt heel mooi uit ziet op Windows 8.1. Nog veel te veel aero en glans/blur.
Gelukkig bestaan er thema's voor Windows(misschien wel eens gehoord van .msstyles bestanden?). Deze thema's gaan wat verder dan een bureaubladachtergrond, en dat kan heel erg mooi zijn.

Hetgeen ik het belangrijkste vind aan thema's is de taakbalk, de glans die hier op zit vind ik absoluut niet passen bij Windows 8.1. Dat is de hoofdreden dat ik zelf exon white gebruik.

Om deze te installeren heb je wel wat voorbereidingen nodig. Allereerst heb je ultrauxthemepatcher nodig. http://www.syssel.net/hoefs/software_uxtheme.php?lang=en Dit programma moet je installeren, en het geeft thema's meer mogelijkheden om de interface aan te passen.

In Windows 8.1 is er iets veranderd aan de jump lists(die menu's die omhoog uit je taakbalkpictogrammen komen) en daardoor werken veel thema's niet goed daarmee. De omweg hiervoor is startisback installeren, maar dan uiteraard alle functies daarvan uitzetten, want je wilt immers niet met zo'n klein inefficiŽnt startmenu werken. http://startisback.com/
startisback

De schermranden in Windows zijn relatief groot. Met tinywindowborders http://winaero.com/comment.php?comment.news.96 kun je deze extra klein maken. Zover ik weet kun je ze niet weghalen.

Daarna is het tijd om thema's te gaan zoeken! Bijna alles qua thema's staat op http://www.deviantart.com . Dit zijn degenen die ik het mooiste vind:
White: http://s4r1n994n.deviantart.com/art/White-Update-364280040
Exon: http://nadir1.deviantart....n-for-Windows-8-393015970
TwentyThirteen: http://sand-and-mercury.d...-8-and-8-1-1-05-329736394

Je kunt ze gewoon allemaal downloaden, en dan even unzippen op een locatie die je kunt onthouden :)

Vervolgens kopieer en plak je de .theme bestanden, en de gelijknamige map naar C:/Windows/Resources/Themes.
windows/resources

Je kunt nu deze thema's gewoon selecteren in "aan persoonlijke voorkeur aanpassen":
'Persoonlijke voorkeur aanpassen'

Wanneer je ze opent krijg je een "een ogenblik geduld" scherm te zien, net als bij hoog contrast schema's.
Exon White:
Exon White
Exon Black:
Exon Black
TwentyThirteen
TwentyThirteen
White v.3
White v.3
White v.4
White v.4

Het nadeel van deze thema's is dat er wel eens wat glitches in kunnen zitten. Ik heb (nog) niks significants kunnen vinden in deze thema's. Als ze er in zitten, behoud zich dit tot bijvoorbeeld een zwart blokje in een willekeurig window(wat verdwijnt als je bijv. het window verschuift).

Veel succes ermee, deze tutorial werkt ook gewoon op win7, behalve het startisback deel logischerwijs. Je kunt ook zelf thema's maken(duh), hiervoor kun je resource hacker gebruiken, het nadeel is dat je dan de hexadecimale codes uit een .msstyles bestand moet aanpassen. Zonder veel ervaring is dit niet te doen. Het enige programma wat er voor gemaakt is is vista style builder(die in tegenstelling tot de naam, vanaf vista werkt), en hiermee kun je grafisch dingen aanpassen. Vista style builder kost wel 20§.

Volgende: Battlefield Hardline 06-'14 Battlefield Hardline
Volgende: Waarom leeftijdsgrenzen onnodig zijn 02-'14 Waarom leeftijdsgrenzen onnodig zijn

Reacties


Door Tweakers user Kaalus, maandag 24 maart 2014 20:08

Een blogpost naar mijn hart dit! :D Het themen van Windows 8/8.1 is in tegenstelling tot Windows 7 aardig lastig geworden. Met name het bewerken van dll bestanden is vrij lastig geworden door de nieuwe permissies.

Ben zelf nog bezig om de imageres.dll aan te passen zodat ik zwarte folder icons heb, oogt zoveel beter dan gele. Als het lukt dan geef ik je wel een seintje, kun je ze bijplaatsen in dit artikel ;)

Door Tweakers user desalniettemin, maandag 24 maart 2014 20:12

Heb ik vroeger wel eens gedaan met XP. Er was toen een thema met een hele mooie kleur blauw. Was gebaseerd op Luna, zoals dat heette geloof ik, maar dus een mooiere kleur blauw. Ben overigens tevreden met het uiterlijk van W8.1. Ben blij dat het doorzichtige weg is. Ik hou van het strakke uiterlijk :)

Door Tweakers user Kaalus, maandag 24 maart 2014 20:30

Ik vond de doorizchtigheid van Aero met name in 7 juist erg mooi. Het had wel iets ruimtelijks, zeker als je er geen kleur aan gaf. Dit zie je nu in andere mate ook terug in iOS 7 en Android 4.4. Overigens is het in 8/8.1 ook prima mogelijk d.m.v deze tool: http://glass8.berlios.de/

Door Tweakers user Frozen, maandag 24 maart 2014 20:51

Hoezo gebruik je IE en niet een andere browser?

Door Tweakers user Gmount, maandag 24 maart 2014 21:00

hi-rez studios : Tribes: ascend? _/-\o_ supergaaf spel dat!

maar het is zeker een duidelijke tutorial, misschien toch eens een keertje proberen.

Door Tweakers user WoutervOorschot, maandag 24 maart 2014 21:31

@AktiveHate
Ik ga ook nog de pictogrammen aanpassen denk ik. Veel te 3d en te veel schaduwen.

@Frozen
Omdat ik om design en user experience geef. Chrome ziet er gewoon niet uit, opera eigenlijk ook niet. FF heeft tenminste fatsoenlijke ondersteuning voor themes(waardoor die bij mij er strak(modern/metro) uit ziet. FF is echter nogal traag. Ook synct IE11 alles tussen m'n pc en m'n tablet( en binnenkort ook wp8.1).
Daarnaast is de smoothscrolling en de touchsupport(slechts op m'n tablet) veruit superieur en de scrolervaring in andere browsers(ook hier, FF komt het dichtst in de buurt.
tl;dr IE11 biedt de beste gebruikservaring. :)

Door Tweakers user Aionicus, maandag 24 maart 2014 21:56

Ik blijf bij mening dat windows 8 en windows 8.1 gewoon beter gescrapt kunnen worden , wat een lelijke thema's zijn er alleen maar beschikbaar voor deze versies. Ach zolang je nog vast zit aan het metro blijf ik lekker op mijn linux bakkie doorpuffen :D, enige wat ik afentoe nog mis is de mogelijkheid om spellen fatsoenlijk te spelen maar laatste paar maanden hebben ze aardig wat stappen ondernomen om dat wat meer te stroomlijnen.

leuke post verder voor de personen die op windows 8 draaien :) sommige gebruikers kunnen er helaas niet onderuit.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 maart 2014 21:57]


Door Tweakers user revertive, maandag 24 maart 2014 23:50

"Nog veel te veel aero en glans/blur"

Ik kan me hier niet echt in vinden. Schermranden zijn plat grijs en mijn taakbalk is doorzichtig maar ik kan hier ook niet echt iets van glans/blur vinden. En alles wat Aero was is er uitgehaald het enigste wat nog doorzichtig is is de taakbalk. Ik heb gewoon het standaard thema en niks veranderd.

En die thema's lijken alles zo plat mogelijk te willen hebben, maar voegen dan wel weer een hoop schaduw toe aan de vensters.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 maart 2014 23:50]


Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 25 maart 2014 05:59

@Aionicus
Tja, ik vind het gewoon heel fijn werken. Jij mag gewoon linux blijven draaien hoor ;)

@revertive
Zoals ik ook vermeld heb ik het meeste problemen met de taakbalk. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om mee te prutsen. Best kans dat ik het binnenkort naar iets anders verander of het standaardthema weer ga gebruiken. Het fijne aan op deze manier thema's gebruiken, is dat je heel gemakkelijk kunt wisselen.

Door Tweakers user A4553, dinsdag 25 maart 2014 15:46

Op Windows gebruikte ik altijd de OS X muisaanwijzer omdat ik de witte muis lelijk vond en op een witte achtergrond (webpagina) soms moeilijk kon terugvinden. De standaard zwarte muisaanwijzer van Windows vond ik altijd erg lelijk qua looks.

Door Tweakers user Ryuukami, dinsdag 25 maart 2014 16:04

edit
sorry onzin

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 maart 2014 16:06]Door Tweakers user Frietsaus, dinsdag 25 maart 2014 22:39

Nu nog de icoontjes, die zijn in mijn ogen ook nog te glossy.

Door Tweakers user WoutervOorschot, dinsdag 25 maart 2014 22:42

Frietsaus schreef op dinsdag 25 maart 2014 @ 22:39:
Nu nog de icoontjes, die zijn in mijn ogen ook nog te glossy.
Inderdaad, ik ben nog op zoek naar iets. Misschien dat ik zelf wat ga tekenen.

Door Tweakers user Richh, woensdag 26 maart 2014 08:03

Ik mis Aero juist...


Reageren is niet meer mogelijk